Захист дерев від гризунів

Тим, хто бажає за кілька років бачити у своєму саду красиві та міцні дерева, дуже важливо захистити їх від негативних явищ навколишнього середовища, які у природі відбуваються. Але найстрашніша загроза презентабельності та здоров’ю дерев – навала гризунів.

– Молоді особи дерев слід ревно захищати від гризунів. Для цієї мети мешканців саду обертають синтетичними матеріалами, руберойдом, толем, дрібною металевою сіткою. Але найпопулярніший і, головне, не витратний варіант – ялиновий лапник.

Укутування дерев рятує їх не лише від зазіхань гризунів, а й від морозу.

– Але в не меншому фаворі і стара добра побілка. Забілюються основи скелетних гілок та штамби. Для побілки використовують звичайне вапно або крейдяний розчин із додаванням нафталіну, столярного клею або натуральної оліфи. Спосіб цілком виправдовує себе – такі “ласощі” не до душі ні гризунам, не комахам-паразитам.

– Після випадання снігу та досягнення висоти шару приблизно 18 см, рекомендується вдатися до відкопування. Це позбавить можливості пересуватись під снігом полівок. І якщо втоптати сніг на совість, не тільки мишка до дерева не пробереться, а й брухт із льодом не відразу впорається!

Заходи прості. Але ефективні, що перевірено часом.