Як розрізнити вінтаж і ретро в інтер’єрі

Історія стилів
Вінтаж передбачає стилізацію під інтер’єри 20-40-х років минулого століття. Для дизайну характерна м’яка кольорова палітра, переважно пастельні тони і приглушені відтінки. Родзинка вінтажу – легка потертість, стилізація під старовину, затишність і невимушеність інтер’єру, де кожна річ готова розповісти свою історію.

Ретро – інтер’єри в стилістиці 50-80-х років минулого століття. Глянцеві поверхні, насичені яскраві відтінки, контрасти декорів та текстур – базові складові і принципи стилю. У ньому яскраво відбилося прагнення до позитиву, якого гостро не вистачало після військових подій. Мобільність, сонячність, завзятість, активність – основні настрої напрямку.

Використовувані матеріали
Для вінтажу характерні переважно натуральні тони і фактури. Максимальної схожості вдасться домогтися, якщо будуть переважати:

дерево (паркет, меблі, предмети інтер'єру);
натуральний текстиль (бавовна, льон, ситець, шовк);
метали (латунь, бронза, мідь).

Для вінтажу характерні переважно натуральні тони і фактури картинкаВиразний діапазон ретро набагато ширший. Це пов’язано з технічним прогресом, який стався після війни. Концепція стилю передбачає застосування пластмаси, хромованих поверхонь, МДФ, ДСП.

У фасадах меблів активно використовуються глянцеві поверхні, як фурнітури – хромовані ручки. В оформленні актуальні:

пластик (в предметах меблів, освітлювальних приладах, предметах інтер'єру);
хромовані модулі (фурнітура, каркас і ніжки);
скло як елемент меблів і дизайну;
килимові покриття з штучним ворсом.