Колір в інтер’єрі квартири

Інтер’єр житлового приміщення формується в результаті поєднання характеру та якості проведення оздоблювальних робіт та декоративних властивостей облицювальних матеріалів. Проведення оздоблювальних робіт полягає у підборі елементів кольорової гами, малюнку та різновидів фактури поверхні будматеріалів та предметів меблювання. Зовнішнє виконання обробки впливає на загальне сприйняття простору в композиції інтер’єру квартири. Провідна кольорова гама – це один із першорядних елементів у художньому оформленні квартирного приміщення.

Кожен окремий колір може викликати певне теплове відчуття. Колірні комбінації «теплого» спектра асоціюються із сонцем та вогнем. Синьо-блакитні відтінки, блакитно-зелений колір відносить до асоціативних уявлень про небо, водну стихію та льоду. У приміщенні, стіни якого забарвлені в один із холодних відтінків, людський організм відчуває прохолоду на рівні фізичних відчуттів.

Колірні дії здатні впливати на зорове сприйняття тяжкості простору. Предмети обстановки, виконані в темному забарвленні, візуально мають більш важку вагу порівняно зі світлими меблями. Стеля в приміщенні кімнати, пофарбована в темний колір, здається значно нижчою, створює ілюзію відділення простору, тяжкості та фізичного тиску. Для оформлення верхньої частини приміщення прийнято використати світлі відтінки.

На характеристику рівня освітленості кімнатного приміщення впливають відбивні властивості основного кольору та його здатність поглинати світлові промені. Колористика дизайну кімнати впливає на візуальну корекцію простору, інтенсивність природного освітлення та вплив сонячного світла. Підбираючи колірну тональність та рівень насиченості, приватний дизайнер інтер’єру орієнтується на сторони горизонту, в межах яких розташовується кімната.

Для оздоблення кімнатних приміщень, що мають південну орієнтацію, переважно використовується холодна гамма відтінків. Кімната з розташуванням вікон на північний бік оформляється у відтінках теплої палітри кольорів.

Рівень природного освітлення кімнат, розташованих у квартирах нижніх поверхів, затінених насадженнями або сусідніми спорудами, обробляють світлими малонасиченими тонами.

Врівноважити колірну гармонію для підбору відтінків, призначених для оформлення інтер’єру квартири, можна, ґрунтуючись на закономірностях побудови елементів, що становлять «колірне коло». Концепція розташування колірних позицій полягає в спостереженні наслідків розкладання колірного променя.

Гармонія відтінків, побудована на тонких співвідношеннях нюансів, досягається поєднанням близько розташованих позицій кольору. Оздоблення домінуючих поверхонь виконується у світлих тонах. Предмети меблювання, тканинне оздоблення, забарвлення килимового покриття може бути виконане в більш насиченому забарвленні цієї тональності. Наявність інших кольорів в інтер’єрі допускається.