Правильне використання чорних тонів в інтер’єрі

Існує кілька думок щодо чорних відтінків в інтер’єрі. Хтось вважає подібні кольори занадто похмурими та пригнічуючими, інші знаходять у ньому щось глибоке, чіпляюче та заспокійливе.

Зрозуміло, не слід повністю забарвлювати приміщення або кімнату в чорні тони, але також не варто категорично відмовлятися. Щоб розбавити всю тьмяність і похмурість темного кольору, оптимальним варіантом вважається його комбінація з іншими різними відтінками.

Стандартним та актуальним поєднанням є чорний з білим, що досить часто використовується в інтер’єрі у стилі хай-тек та мінімалізм. Підкреслена контрастність надає оригінальності та незабутнього враження дизайну приміщення. Однак до вибору таких кольорів варто підходити дуже уважно, тому що рекомендується використовувати найпростіші форми деталей, що знаходяться в кімнаті. Чим скромніший інтер’єр, тим краще. Крім того, кімнатні елементи повинні мати великі розміри, щоб не створювалося враження химерності, а приміщення не здавалося мозаїкою. Чорний колір, як правило, використовують як тло, що надасть іншим відтінкам, що використовуються, глибину і «соковитість».

Не рекомендується використовувати комбінацію чорного та жовтого, тому що це погано впливає на психіку та створює негативне враження. Тому, щоб додати м’якість і незвичайність у таке поєднання, слід розбавити ці відтінки білими тонами. Це має виглядати так, ніби в класичному чорно-білому дизайні з’являються акцентні жовті плями. Особливу увагу привертатимуть чорно-жовті малюнки та візерунки.

Якщо господарі будинку вирішили використовувати в інтер’єрі чорний і помаранчевий, то варто врахувати той факт, що подібні кольори не повинні бути присутніми в кімнаті дітей, тому що це може спричинити перезбудливість. Такий тандем не рекомендується використовувати у будь-якій точці житлового приміщення, оскільки комбінація чорних та помаранчевих кольорів провокує агресивність. Тому при цьому виборі один з кольорів повинен бути домінуючим, а інший бути як доповнення. Наприклад, насичений чорний та приглушений помаранчевий.

Дуже рідкісною комбінацією вважається чорний та зелений. Чорний слід використовувати як додаткові вкраплення, а зелений повинен бути основним кольором інтер’єру. Особливу гармонійність та динамічність приміщенню надасть ще один відтінок, наприклад, білий.

Враження особливої ​​респектабельності надають чорні та коричневі тони так, як вони виділяють форму деталей та поверхневу текстуру. Щоб позбавитися надлишку похмурості, можна додати як фон білий колір.

Дуже сміливим і «пристрасним» поєднанням є чорний та червоний. Ці кольори також рекомендується розбавити білим тоном, оскільки це надасть більше загадковості та святковості. Якщо вдатися до сірих додаткових кольорів, це підкреслить строгість та збалансованість інтер’єру.