7 способів позбавлення від вогкості в квартирі

Є кілька технічних проблем в пристрої самого будинку, які можуть привести до підвищеної вологості в квартирі.

Відсутність або поломка вентиляційної системи.
Затоплений підвал.
Протікання труб.
Порушення гідроізоляції між швами і панельними перекриттями.

Всі ці фактори призводять до помітних проблем: вологою на стіні, постійному конденсату на вікнах, появи грибка і цвілі. Боротися з ними повинна керуюча компанія вашого будинку, яку потрібно оповістити про проблему.
Підібрати дихаючі оздоблювальні матеріали

У будь-якій квартирі, навіть в тій, в якій не були помічені проблеми з вогкістю повітря, варто використовувати дихаючі екологічні оздоблювальні матеріали. Наприклад, звичайні паперові шпалери відмінно пропускають повітря. Підійдуть також бамбукові варіанти. А ось алкідна фарба на масляній основі володіє дуже низьким коефіцієнтом пропускання пари, тому в кімнаті з підвищеною вологістю її використовувати не можна.

Щоб дізнатися, чи підходить вам той чи інший оздоблювальний матеріал, запитайте у продавця про його паропроникність, наскільки велике ця значення. Воно покаже, скільки мг пари пройде за годину крізь метр матеріалу.
Зробити гідроізоляцію підлог

Якщо ви живете на першому поверсі і вогкість з підвалу йде в квартиру, пора задуматися про гідроізоляцію підлоги. Своїми руками можна гідроізолювати підлогу за допомогою обмазувальних або насипних матеріалів – їх нескладно наносити і вони швидко сохнуть. А ось встановити рулонну гідроізоляцію зможуть тільки професіонали, але вона буде ефективнішою.

Ізолювати стелю, на жаль, не вийде. Якщо протікає покрівля будинку, вирішити це питання можна тільки відремонтувавши її.
Сушити білизну на балконі або в сушильній машині

Невеликий, але все-таки відчутний вплив на рівень вологості в квартирі надає сохнуча білизна. Крім того, вона залишає після себе в повітрі запах прального порошку. Тому сушилку краще виносити на провітрюваний балкон.

Хороший варіант – купити сушильну машинку. Вона займає стільки ж місця, скільки пральна, але дозволить не захаращувати простір і не розводити вогкість.