Способи прикраси ділянки на будь-який смак

Все більше власників дач та заміського житла відмовляються від “садово-городнього рабства”, що змушує господарів усі вихідні проводити, то займаючись посівом та посадками культур, то збираючи врожай, доглядаючи рослини.

Напружений ритм життя, особливо у великих містах, призводить до того, що на дачі практично всім хочеться тиші, спокою та комфортного відпочинку, наприклад, за читанням улюбленої книги. І, звичайно ж, відпочивати та насолоджуватися заслуженими вихідними набагато приємніше, милуючись красою своєї ділянки. Одним із простих та дуже ефектних способів прикрасити ландшафт дачної території є використання малих архітектурних форм різних видів. Давайте поговоримо про них докладніше та розглянемо їх можливості у ландшафтному дизайні.

Малі архітектурні форми, що використовуються для прикраси території саду, можна умовно розділити на чисто декоративні та мають, окрім естетичної, якусь практичну функцію. До останніх відносяться лавки, альтанки, містки над штучними або природними водоймищами, шпалери, арки та перголи, а також різноманітні контейнери та вазони. Як декор, що не має жодного завдання, окрім як прикрашати собою простір ділянки, можуть виступати садові скульптури, різні будиночки та інші креативні споруди.

Лавки та альтанки

Основне призначення лавок та альтанок – запропонувати гостям та господарям комфортний відпочинок на свіжому повітрі. Крім того, альтанки захищають відвідувачів від жаркого сонця або дощу, а за наявності зручного столу дозволяють влаштовувати чаювання або навіть повноцінний прийом їжі на вулиці. Залежно від обраної стилістики вашого саду, садові лавки та альтанки можуть бути виконані з дерева, металу, каменю або цегли. Окрасою альтанки або простору навколо лави можуть стати квітучі контейнерні, кучеряві, або ґрунтопокривні рослини, а також ковані, різьблені дерев’яні або глиняні декоративні елементи. Вуличні штори допоможуть створити в просторі альтанки справжню атмосферу домашнього затишку, а грамотно та безпечно організоване освітлення дозволить насолоджуватися відпочинком на лоні природи не лише у денний, а й у вечірній час.

Декоративні містки

Містки в просторі садової ділянки можуть споруджуватися як через природні та штучні водоймища, дозволяючи не тільки милуватися собою здалеку, але й переходити з одного берега водойми на інший, так і височіти над руслом сухого струмка, створюючи разом з ним ефектну композицію. Найчастіше садові містки є металевими і дерев’яними конструкціями найрізноманітніших форм – від абсолютно плоских до витончено вигнутих, зі сходами або без них. Споруджуючи декоративний місток, яким передбачається користуватися для переправи, важливо забезпечити безпеку: обов’язково забезпечити його перилами і виключити ковзання на спуску в дощову погоду або в зимовий сезон (якщо ви любите проводити вихідні дні за містом у будь-яку пору року). Берегову лінію водойми та простір навколо декоративного містка також має сенс забезпечити садовими ліхтариками або іншими світильниками, не тільки для того, щоб милуватися гарним краєвидом у вечірній час, а й, знову ж таки, з міркувань безпеки.

Конструкції для вертикального озеленення

Конструкції, призначені для вертикального озеленення – різного виду шпалери, перголи, арки тощо. – дозволяють не лише успішно зонувати простір дачної ділянки, а й приховати від поглядів непривабливі фасади господарських будівель. Крім цього, арки можна виграшно поєднувати з садовими доріжками, позначаючи, наприклад, перехід із садової частини до зони відпочинку або городу, а перголи або шпалери, увиті виноградом, у комбінації з лавками для відпочинку можуть створити прекрасний відокремлений куточок, що дозволяє сховатися від сонячних, що палять. променів. Для саду, оформленого в регулярному стилі, підійдуть класичні кам’яні арки, для саду в стилі модерн – вигадливі ковані вироби, а сільський стиль, зрозуміло, передбачає використання деревини для виготовлення пергол, шпалер або декоративних арок. Найбільш економічним варіантом, що також має право на існування, є арки із пластику. Вибираючи кучеряві рослини для вертикального озеленення, обов’язково враховуйте загальне рішення кольору вашого саду.

Скульптури, декоративні фігури та споруди

Залежно від загального дизайнерського рішення, вибраного для оформлення саду, скульптури та інші декоративні фігури можуть бути абсолютно різними. Для великої території, витриманої у французькому (регулярному) стилі, чудово підійдуть античні мармурові чи гіпсові скульптури. Для більш сучасних стилів існує величезний вибір різноманітних фігурок казкових тварин, ельфів, гномиків, іграшкові будиночки та цілі мініатюрні палаци, карети чи автомобілі.