Що робити з поганою шумоізоляцією в новобудові

Для початку розберемося, який шум є нормою. Це прописано в ЗУ «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення». Рівень звуку в приміщеннях визначається за рівнем звукового тиску постійного шуму (дБА) і критеріям шуму (NC).

В житлових приміщеннях припустимий рівень шуму такий:

в денний час (08:00-22:00) -– 40 дБА (55 дБА – максимальний показник)
у нічний (22:00-08:00) – 30 дБА (45 дБА – максимальне значення).
Безумовно, не у кожного є шумомір, тому для порівняння наведемо приклади: шепіт має рівень звуку ~ 30 дБА, звичайна розмова ~ 45 дБА, звук пилососу ~ 70 дБА.

Окремим болем багатьох є ремонтні роботи. Постійний звук дрилю або перфоратора за стіною може звести з розуму навіть найбільш стійких. Згідно із законом такі дії можна проводити тільки з понеділка по п’ятницю з 8:00 до 21:00. А у вихідні та святкові дні це зовсім заборонено. Виняток: якщо мешканець будинку отримав згоду сусідів усіх прилеглих квартир.

За порушення правил і норм передбачений штраф від 5-ти до 15-ти неоподатковуваних мінімальних доходів громадян, відповідно до ст. 182 Кодексу України про адміністративні правопорушення. При повторних порушеннях штраф зростає та може призвести до конфіскації звуковідтворювальної апаратури.
Від чого залежить акустика у приміщенні?

При виникненні проблем із шумом в квартирі, в першу чергу потрібно визначитися з тим, що необхідно для поліпшення ситуації – звукоізоляція чи звукопоглинання. Багато хто ставить знак рівності між ними, але це в корені невірно. У чому їх принципова відмінність?

Шумоізоляція – зниження звукового тиску хвиль, коли вони проходять крізь перешкоду. Тобто вона важлива для зниження рівня шуму, що передається в квартиру з іншого приміщення або з вулиці. Шумоізоляція блокує звукові хвилі за рахунок огороджувальних конструкцій (стін, перекриттів). Її якість буде залежати від властивостей обраного матеріалу.

Звукопоглинання – зниження енергії відбитої звукової хвилі при взаємодії з перешкодою, наприклад, зі стіною, перегородкою, підлогою, стелею. Тобто принцип дії наступний: чим більше звукових хвиль буде поглинатися, тим менше їх відіб’ється, і це призведе до зниження загального рівня шуму в приміщенні. Створює акустичний комфорт всередині приміщення.