7 архітектурних стилів для приватного будинку

Скандинавський стиль

Почнемо огляд з будинків Фінляндії та Скандинавії. В основі скандинавського стилю – функціональність і використання переважно природних матеріалів. Одна з головних особливостей скандинавських будинків – великі панорамні вікна, які покликані компенсувати недолік сонячного світла, властивий північних регіонах. В основному в таких будинках використовуються енергозберігаючі склопакети, які здатні зберігати тепло від сонячних променів.

Традиційно будинку в скандинавському стилі зводяться з дерева – будь то зруби або клеєний брус, а також з каркасних конструкцій. В останньому випадку будинку додатково обшивають сайдингом або дерев’яною вагонкою. Кольорові рішення можуть бути різноманітними, але основне перевага віддається злегка приглушеним червоному, синьому і коричневому кольорам, в поєднанні з білими палітурками і наличникам вікон.

Основні елементи:

Використання дерев’яних матеріалів;
Панорамне скління;
Відсутність яскравих елементів на фасаді будинку;
Збереження природного ландшафту присадибної ділянки;
Велика тераса.

Американський колоніальний стиль

Ще один стиль, що прийшов з регіону з не доброзичливим кліматом. Американський колоніальний стиль зародився в Північній Америці і Канаді завдяки емігрантами з країн Старого Світу, особливо з Англії. Домівках в колоніальному стилі притаманні просторість і симетрія – в основному це одноповерхові або двоповерхові котеджі з прибудованим гаражем, побудовані за каркасною технологією. Ця технологія дозволяє скоротити час будівництва будинку до 3-6 місяців, при цьому котеджі виходять екологічно чистими, просторими, енергоефективними і довговічними.

Матеріали: Фасади будинків в колоніальному стилі найчастіше відбуваються сайдингом, дерев’яною вагонкою, облицювальною цеглою, як варіант – плиткою, натуральним або штучним каменем. Самі будинки виготовляються з готових теплокаркасних панелей – завдяки багатошаровості цей матеріал володіє хорошою теплоізоляцією і якісно відводить вологу.

Основні елементи:

Низький фундамент і відсутність цокольного поверху;
Вбудований гараж;
Відсутність фасадного декору;
Дах мансардного типу з виступаючими вікнами;
Віконні рами з палітурками;
Низьке широке ганок з простими поручнями.

Основні кольори – приглушений червоний, коричневий, синій, білий, бежевий з контрастними елементами (перила, рами, наличники) білого або чорного кольору. У ландшафтному дизайні головну роль в колоніальному стилі грає доглянутий газон з невисокими чагарниками по периметру ділянки і поряд з верандою.

Фахверк

Родина будинків в стилі фахверк – Німеччина. Основа фахверкового котеджу – складний дерев’яний каркас, який складається з горизонтальних, вертикальних і діагональних елементів. За старих часів простір між дерев’яними балками заповнювали глиною, зараз же в хід йдуть різні матеріали – дерев’яні панелі, камінь, цегла і навіть скло. Міцність каркаса досягається ретельним розрахунком навантажень і точним з’єднанням усіх деталей.

Головна особливість фахверкових будинків – декоративна функція, яку виконують несучі балки. Що стосується колірного оформлення, то воно обмежується тільки фантазією майбутніх власників будинку.

Основні елементи:

Відомий каркас будинку;
Колірний контраст стін і несучих балок;
Нависання другого поверху над першим;
Безліч невеликих вікон;
Високі черепичні дахи.