Що вибрати для домашнього використання – дриль чи перфоратор?

Ринок електроінструменту пропонує майстрам кілька різновидів ударно-свердлувального обладнання, що має специфічні відмінності. Зазвичай у домашніх майстрів, які вперше стикаються з вибором ефективного інструменту для ремонту, виникає правомірне питання: у чому різниця між ударним дрилем та перфоратором, якщо в обох випадках використовується ударне навантаження на робочий елемент?

Найпростіша відповідь полягає в тому, що дриль-перфоратор потрібно сильно притискати до стіни під час роботи: лише тоді буде помітний результат. А у випадку з перфоратором жодних особливих зусиль не потрібно. Навпаки, зайві зусилля призводять до зниження потужності та якнайшвидшого зносу механізму. У дриля ударна функція є допоміжною, а перфоратора – головною. Дриль-перфоратор використовується там, де є можливість свердлити звичайним свердлом, а перфоратор бурить отвори бетоном, через який свердло не пройде. Ударна дія на свердло біля дриля здійснюється за допомогою храповика, у перфоратора ударний механізм має зовсім інший пристрій.

Для чого може використовуватися дриль перфоратор:

– Свердління отворів у матеріалах середньої твердості – цеглині, щільній деревині;

– Загортання кріпильних виробів. За допомогою спеціальної насадки можна швидко встановлювати шурупи, використовуючи відповідний низькообертовий режим;

– Користуючись спеціалізованими пристроями, дриль можна перетворити на болгарки Bosch або шліфувальну машину.

Що краще – ударний дриль чи перфоратор?

Щоб вибрати той чи інший пристрій, майстер повинен добре уявляти, які завдання він має вирішити. Якщо кілька разів на рік потрібно просвердлити кілька отворів у «м’якій» стіні, цілком достатньо буде звичайного дриля, якщо ж доведеться капремонт, в ході якого знадобиться зрізати косяки, зносити перегородки, демонтувати стару кахель, штробити бетон під нові труби і проводку, то краще віддати перевагу багатофункціональному перфоратору.

Вибираючи дриль, слід приділити увагу наступним моментам:

– Достатня потужність.

– Швидкість обертання.

– Наявність механізму регулювання кількості обертів.

– Можливість реверсу.

– Набір додаткових насадок.