Основні аспекти оренди квартири у Івано-Франківську: корисні поради

Статичність та передбачуваність маревом зникли в минулому. Сьогодення потребує мобільності, тож сучасна людина легко йде назустріч змінам. Орендовані квартири у Франківську стали звичним явищем в прискореному ритмі життя і цілком здатні замінити домашню оселю, якщо в перемовах з власником дотримуватись правильних та чітких дій.

Перевірка документів

Шлях до уподобаного помешкання лежить насамперед через знайомство з орендодавцем. Демонстрація доброзичливості позитивно вплине на майбутні відносини, але головними якостями на цьому етапі все ж стануть пильність та зосередженість.

Укладенню угоди оренди повинна передувати ретельна перевірка документів. До них відносяться паспорт орендодавця та підтвердження його права власності на дану квартиру. Законність останнього доцільно перевірити в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Вивчаючи пред’явлений документ, важливо пересвідчитись у відповідності вказаного в ньому населеного пункту, вулиці, номерів будинку та квартири до фактичної адреси орендованого помешкання. Наявність в документі співвласників зобов’язує укласти договір з кожним із ним. Слід також уточнити сімейний стан орендодавця, оскільки якщо квартира придбана у шлюбі, то може здаватись тільки при обопільній згоді подружжя. Порушення цієї норми може стати причиною розірвання договору з юридичними наслідками для орендатора.

Складання договору

Правильно складений договір – це «охоронна грамота» від неправомірних дій та неприємних несподіванок. В ньому прописуються важливі домовленості обох сторін щодо оплати, терміну проживання, проведення ремонтних робіт та усунення аварійних ситуацій. Окремий пункт відводиться страховому депозиту – грошовій заставі, яка буде утримана в разі пошкодження майна або заборгованості за комунальні послуги.

Договір повинен включати опис орендованого об’єкта – кількість кімнат, площу, перелік меблів та побутової техніки. Документ не обов’язково засвідчувати у нотаріуса, але для юридичної сили в ньому потрібно вказати прізвища учасників угоди, дату її укладення, а також реквізити права на власність. За бажанням в договорі оговорюються правила відвідування квартири орендодавцем з метою перевірки, фіксується заборона на утримання домашніх тварин тощо.

Акт приймання та передачі

Поспішати перевозити особисті речі та ставити на підвіконня улюблену герань варто тільки після попереднього огляду технічного стану квартири. Всі недоліки сантехніки, предметів інтер’єру повинні бути вказані в акті приймання. В ньому ж занотовуються останні показання наявних лічильників. Надалі це захистить квартирантів від можливих необґрунтованих претензій з боку господаря. Акт складається у двох примірниках, в яких ставлять підписи обидві сторони. Копії додаються до договору.

Врахування цих аспектів застереже від можливих матеріальних збитків, психологічних стресів і допоможе відчути себе в орендованій квартирі як вдома.

Джерело: https://obyava.ua/ua/nedvizhimost/arenda-kvartir/dolgosrochnaya-arenda-kvartir/ivano-frankovsk